Care este, totuși, diferența dintre politică și religie?

religie-politicaÎn ambele cazuri, ni se cere să credem în existența cuiva care știe ce este cel mai bine pentru noi, VREA să ne facă acel bine și, cel mai important, POATE să ne facă binele ăla. A, iar toți ceilalți care promit același lucru sunt niște mincinoși, desigur.

Mersul la vot și mersul la biserică sunt niște activități pe care, dacă nu le practicăm, ne simțim un pic vinovați. Și de obicei nu prea le practicăm, nici pe una, nici pe cealaltă.

În religie, ca și în politică, există o serie de evenimente care jalonează existența: sărbătorile, respectiv alegerile. În ambele cazuri se mănâncă mult și se dă (respectiv se ia) de pomană (un kil de ulei, o găleată cu PSDPDLPLM…).

Politica duce la război, pe care îl legitimează și îl alimentează. Majoritatea religiilor s-au clădit prin război, iar unele îl alimentează cu mult spor și în ziua de astăzi.

Atât religia, cât și politica au nevoie de monumente MARI pentru a-și afirma necesitatea, puterea și importanța în viețile oamenilor. La noi, românii, lucrurile sunt pe față: monumentele stau unul lângă celălalt și se numesc Casa Poporului și Catedrala Mântuirii Neamului.

În ambele cazuri, trebuie să dai bani. Mulți. Ca să-ți fie bine.

În ambele cazuri, liderii au bani. Mulți. Ca să-ți fie bine.

În ambele cazuri, binele ăla se cam lasă așteptat.

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *