Meteo pescăresc

fishing-in-the-rain

Sursă foto: flickr.com

Am zis-o de mai multe ori pe aici, pescarii sunt niște ființe aparte, care văd lumea puțin altfel față de oamenii normali. Iar cum vremea de afară face parte din „lume”, se înțelege faptul că acolo unde oamenii sănătoși văd, de exemplu, „o vreme să nu lași câinele afară”, pescarul vede altceva. Hai să vedem ce:

 15-20°C, primăvara, soare = vreme de carasDupă un anotimp întreg în care ai stat sechestrat între patru pereți, când încep primele raze mai hotărâte de soare ai fi în stare să dai și după euglena verde, dacă ar exista sculele potrivite pentru așa ceva (chiar! ce idee…), doar ca să ai o scuză să stai pe malul apei. Cărășelul, omniprezent în toate apele României începând cu anii ’70, se achită mai mult decât onorabil de această sarcină, reprezentând o alternativă solidă la euglena verde și aducând pescarilor aflați în sevraj satisfacții atent disimulate mai târziu prin expresii de genul „eh, eu m-am dus după crap, dar dacă nu a venit vremea lui, asta e…”. Crapul, după cum spuneam, are alte preocupări în perioada aceasta a anului.

20-30°C, primăvară-vară-toamnă, cer parțial acoperit, vânt ușor, fix cât să alunge țânțarii = vreme de orice. Somn? Crap? Avat? Biban? Caras? Plătică? Roșioară? Babușcă? Mreană? Scobar? Văduviță? Clean? Porcușor? Pietroșel? Mihalț? Păstrăv? Lipan? Lostriță (hehe)? You name it! Dacă are solzi, aripioare și doo ochi care lucește din baltă, vorba poeziei, înseamnă că e acolo și te așteaptă flămând, iar tu nu ai nicio scuză dacă vii acasă cu traista goală. Nu strică să-ți iei totuși cardul la tine și să te interesezi care este magazinul cu cel mai proaspăt și credibil pește în drumul tău de întoarcere spre casă. Doar zic!

10-15°C, vânt puternic, toamna, frig de crapă cheatra-n beci = vreme de șalău. Ok, ai fost toată vara la pescuit, te-ai lăfăit cu burta la soare, te-ai desfătat cu adierea călduță a vânticelului de dimineață, ai prins , n-ai prins, s-ar zice că odată cu venirea sezonului rece, gata!, e timpul să facem ordine în trusa de pescuit și să atârnăm lansetele în cui, lângă pofta de a ieși pe baltă. Dar nu, acolo în apă a mai rămas totuși un motiv pentru care să ne întoarcem, un pește răpitor care ne-a ignorat toată vara, superior (și pe care, la drept vorbind, nici noi nu prea l-am văzut printre cărășeii și plăticile cu care plecam de pe baltă, satisfăcuți că „nu sunt cine știe ce pești, dar măcar am avut activitate”), dar care acum s-ar putea să devină brusc interesat de moșmonadele și briz-brizurile din trusele noastre. Este vorba despre șalău, un pește foarte gustos și mofturos totodată, pe care-l bănuiesc de un ușor sadism împotriva umanității, având în vedere condițiile meteo în care ne ține pe malul apei.

15-0°C, ger = vreme de biban. Perioada aceea a anului în care între pește și pescar se mai așază o barieră, de parcă n-ar fi fost destule deja, formată dintr-un strat de gheață de o grosime invers proporțională cu numărul pescarilor de pe ea. Fie din dorința de a ajunge cumva la știrile de la ora 5, fie pentru că sunt urmași direcți sau reîncarnări ale lui Emil Racoviță, există pescari care aleg pescuitul la copcă, unde prind în special biban. Deși e activ cam tot anul, bibanul intră abia acum în vizorul pescarilor, alături de roșioară și babușcă, acestea fiind cam singurele specii care încă mai au poftă de mâncare pe gerurile alea. Unii spun că ar mai fi și știuca, dar nu am văzut cu ochii mei asta. Am văzut, în schimb, șalău.

40°C, caniculă în aer, caniculă în apă = vremea obletelui. Este singura perioadă din an care ne permite nouă, pescarilor, să mai dăm jos din kilogramele acumulate la birou, în ciuda sportului sedentar pe care-l practicăm (un sport al minții, ar spune unii, sportul de a minți, ar spune alții). Cum? Prin saună, firește. Este importantă hidratarea, de preferință cu lichide ne-alcoolice, dacă se poate. Dacă nu se poate, se recomandă păstrarea unei distanțe față de mal direct proporțională cu numărul gradelor în cauză, mai ales în cazul pescuitului la Dunăre. Mă refer la gradele din lichid, nu din aer. În ceea ce privește peștii care ar putea să ne deranjeze în atari condiții, aș paria pe obleți, dar nu cine știe ce sumă.

În orice caz, un lucru este clar: nu există condiții meteorologice în care să nu se poată pescui, poate doar în spațiul cosmic, la zero grade Kelvin, și sunt sigur că nu din cauza frigului neapărat, ci din cauză că nu prea ai ce…

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *