Un eveniment social, o baie cu public

Se tot vehiculează, în ultima vreme, ideea că botezul ar reprezenta ceva rău pentru copil. Că l-ar marca pe viață mai ceva decât circumcizia, un tatuaj pe frunte sau niște cercei în nas. Că e imoral să supui un bebeluș unui asemenea ritual, pentru că micuțul nu poate alege. Cred că cei care susțin asta preferă să poarte ochelarii de soare ai contra-cruciaților și să rămână la fel de blocați în clișee precum ortodocșii în dogme.

haveyoufoundjesusCe rău îi poate face o băiță în plus unui copil, mai ales într-o țară care nu prea iubește apa și săpunul? Pentru că, dacă nu are posibilitatea să aleagă la două-trei luni, poate alege mai târziu, atunci când are discernământ. Iar pentru un adult/adolescent care nu și-a găsit credința, sau și-a pierdut-o, sau crede în altceva/altcineva (Tom Cruise, scientologie anyone?), botezul este exact asta: o băiță cu public. Un eveniment social. În unele cazuri, un prilej de a te făli, de a sparge niște bani în capul manelistului de serviciu. Nimic mai mult.

Ceea ce contează este ce faci cu copilul tău după botez, în cei șapte ani de acasă și în cei șapte care urmează după ei. Cum îl educi, cum te apropii de el, cum îl ții din scurt și cum îi dai libertatea de care are nevoie. Ce cărți citește, ce filme vede, ce muzică ascultă, la ce școală merge, ce prieteni își face și dacă tu, părintele lui, te numeri printre acești prieteni. Paisprezece ani de conviețuire și influență (reciprocă) înseamnă infinit mai mult decât câteva secunde-n scăldătoare. Și poate nu simte nevoia să fugă de-acasă.

Cât despre ritualul botezului, acesta capătă semnificație, ca zânele din Neverland, când apare credința. Dacă apare. Eu, de exemplu,  am fost botezat ortodox. Mi-a marcat asta viața în vreun fel? Mai degrabă nu. Cred că n-am călcat în biserică vreo zece ani la rând. But have I found Jesus? Buddha? Iahve? Khali? Omulețul Verde din Nebuloasa Andromeda? Ei bine, cred că asta este mai degrabă o problemă personală. Am învățat însă să mă feresc de extreme. Și să nu judec alegerile personale ale altora. De fapt, nici pe ale mele nu le prea judec. Nici înainte, nici după ce le fac 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *